Enfamiliehuse Entreprise Råhus og Anlæg Om HHM Karriere

Blog

HomeEnfamiliehuseAlt det du får, som du ikke kan se

Alt det du får, som du ikke kan se

Når de fleste planlægger at bygge nyt hus, er øjnene rigtig meget i spil. Nybyggerne ser på udstillingshuse. De ser på arkitektur, farver, materialer, gulve, armaturer, køkkenfinish.. og vi kan blive ved.

Øjnene er et fantastisk redskab i husjagten. Men når du køber hus hos os fra HHM, så får du en hel masse oveni, som du IKKE kan se. Ting som vores ingeniører i konstruktionsafdelingen står for. Du ser det ikke, men vi kan love, at du ville savne det, hvis det ikke var der.

Theis og Peter er konstruktionsingeniører hos os. Og det er deres opgave at sikre, at arkitektens tegninger og jeres boligønsker bliver til et hus, som er robust, stabilt og har den nødvendige styrke til at klare påvirkningerne fra husets egen vægt og fra de meget skiftende vejrforhold, som vi må finde os i her i Danmark.

Når vores dygtige arkitekt har ramt plet med dine og familiens byggeønsker, så går Theis og Peter i gang med at ”regne” huset igennem. De såkaldte statiske beregner.

Vi stillede Theis nogle spørgsmål til konstruktionsarbejdet med HHM-huset:

Hvad er det vigtigste i dit arbejde som konstruktionsingeniør?

”Det korte svar er ”holdbarhed”. Vi skal sikre, at jeres kommende hus holder til det hele. Det skal kunne bære husets vægt med tag, bjælker, møbler og andet inventar. Og så selvfølgelig jeres familie og vennerne, der kommer på besøg. Lige nu er sne på taget et godt eksempel på, hvor vigtig holdbarhed er. Forestil dig det kæmpe tryk, som et hus med alt sin vægt sætter på jorden. Det er en betydelig belastning. Derfor skal vi være sikre på, at det har et stærkt og stabilt fundament og jordunderlag.

I Danmark oplever vi også meget vind, der både kan presse, rive og ruske i tag, gavle og facader. Så vi skal også være sikre på, at alt er grundigt afstivet og forankret, så taget ikke smutter i den første storm. Vi tager også omgivelserne med i vores beregninger. Der er stor forskel på, om et hus er placeret i byen eller fx tæt på vandet”

Når vi opfører huse, skal vi overholde nogle helt grundlæggende krav og normer. Hvordan påvirker det byggeformen?

”Vores opgave er at sikre, at arkitektens og familiens ønsker teknisk kan opfyldes på en sikker måde. De sidste ti år har vi bl.a. haft meget fokus på energikravene. Her er der sket en masse. Og det har selvfølgelig indflydelse på byggeriet. Facade- og tagtykkelsen er blevet større og større, fordi husene skal have mere isolering. Det er også vores job at sikre bærevnen og overholde energikravene, når I som familie vil have endnu større vinduespartier for at slippe det lækre dagslys ind i stuerne.

Hvor vigtigt er samarbejdet med de andre faggrupper i processen?

”Det er helt afgørende. Vi samarbejder tæt med resten af byggeteamet, så vi altid bruger de bedste og mest holdbare materialer, der findes på markedet. Husene skal holde i mange år og modstå indre og ydre påvirkninger. I HHM tilbyder vi kunderne et smukt arkitektonisk og funktionelt hus, som også er meget teknisk stærkt. For vi er virkelig gode til at samarbejde. Som kunde ser du fx ikke noget til den tykke isolering på alle sider, oppe og nede, men du oplever resultatet af isoleringen som et fantastisk godt indeklima året rundt.  Du ser den smukke arkitektur, de stærke, flotte materialer og den funktionelle indretning.  Bagved det hele ligger en masse regnearbejde og innovative tekniske løsninger, som får det hele til at holde dag efter dag og år efter år.  Så du og familien får lige præcis den særlige bolig, som I har drømt om,” siger Theis med et smil.

Når du og familien sammen med vores byggerådgiver og arkitekt har valgt arkitektur, materialer, rumfordeling og så videre, så går selve byggeriet i gang. Her tager en af vores byggeledere over. Vi har spurgt Patrick, byggeleder i HHM, hvordan du og familien kan bruge ham og hans kollegaer i selve byggeprocessen

Læs også hvad vores arkitekt Siri giver af gode råd til at komme godt i gang med jeres hus og hvilke farver skal vi indrette med de kommende år? Det kan Pernille, der er byggerådgiver og indretningskonsulent hos os, give et bud på. Det er også Pernille, der indretter vores udstillingshuse. Læs mere om farver her