Enfamiliehuse Entreprise Råhus og Anlæg Om HHM Karriere

Blog

HomeEnfamiliehuseFra husdrøm til drømmehjem – se her hvordan

Fra husdrøm til drømmehjem – se her hvordan

Når du og familien skal bygge jeres nye hus i dag, så er mulighederne for at tilpasse huset til jer nærmest uendelige. Og det er jo helt fantastisk.

Men også lidt overvældende ikke?

For hvor starter man sådan en proces? Hvis det er første gang, at I skal bygge selv, så er I sikkert nervøse for, om I får det hele med, og at I træffer de rigtige valg for jeres familie.

Hvad gør man så? Man spørger folk med forstand på den slags. Og det er lige, hvad vi gør her i nyhedsbrevet. Vi har taget fat i HHM’s dygtige arkitekt, Siri, for at få nogle tips til, hvordan man får bygget sit drømmehjem.

Hvor starter familien, når de skal til at bygge deres drømmehjem?

Når jeg skal tegne eller tilpasse et hus til en familie, er mit vigtigste spørgsmål altid: Hvordan kan det her hus gøre det lettere for jer? Det vil sige, hvordan får vi huset til at passe til jeres adfærd og livsstil og ikke omvendt?”

Hvordan gør man så det. Helt konkret?

”Mit bedste råd til at komme godt i gang, er derfor: Start med at lave en behovsanalyse, der omfatter jeres livsstil og adfærd. Det kræver en del selvransagelse og selverkendelse, men du får et meget mere funktionelt hjem, når du har erkendt, hvad du og familien egentlig har brug for af plads/rum, og hvad pladsen skal bruges til.”

Det lyder nærmest videnskabeligt?

”Det lyder måske omfattende at tale om behovsanalyser, især hvis du synes, at du allerede har en god idé om, hvilket et hus I vil have. MEN der er stor forskel på basisbehov og familiens behov. Alle nye huse kan dække basisbehovene: Tag over hovedet, et køkken, bad, tre værelser etc.”

Basisbehov er til at forstå. Hvad mener du så med familiens behov?

”Et eksempel kan være et hus, hvor familien har prioriteret 30 kvm til opholdsstuen. Det er temmelig meget stueplads. Og hvis I kun skal bruge den til at se fjernsyn i, så er rummets anvendelse måske ikke optimalt for familiens behov, og kvadratmeterne kan så med fordel bruges andre steder.

En anden overvejelse kan være, om I er en familie, der elsker at lave mad alle sammen på én gang, eller om det i virkeligheden kun er én til to personer, der står for madlavningen? Så kan vi indarbejde jeres adfærd i det nye hjem, så rummet kommer til at passe til jeres behov.”

Det lyder meget fornuftigt. Hvad er resultatet af behovsanalyserne?

”Når vi får talt om behov, adfærd og livsstil, så får I et meget bedre hjem. Et hjem hvor der er tænkt over anvendelsen af alle rum. Og et hjem hvor I forhåbentlig ikke får kopieret ting, der irriterer jer i jeres gamle bolig med over i den nye.”

Kan vi tænke fremtiden med ind i husplanerne?

”Ja det synes jeg giver rigtig god mening. Når jeg sidder med kunder, beder jeg dem altid om også at vende kikkerten fremad: Hvordan kunne livet se ud i fremtiden? Nogle ting kan vi nemlig allerede forberede nu.

For eksempel kan vi sørge for, at ét stort værelse kan laves om til to mindre værelser relativt nemt, fordi gulvvarmen allerede er forberedt til det. Det kan også være, at kunden gerne vil have nogle alkover, f.eks. i entréen eller køkken/alrummet, hvor man typisk sidder, mens man tager fodtøj af og på, eller hygger sig en bog eller lignende. Dem kan vi forberede til, at der bliver sat højskabe i i stedet for, hvis behovet for dette er større end siddepladserne.

Familien skal også kunne nyde og bruge de udvendige omgivelser som terrasser, lækroge og beplantning. Selvom ude og inde skaber den store sammenhæng for livskvaliteten i jeres nye hjem, så lever vi oftest livet indenfor det meste af tiden. Og derfor har husets anvendelsesmuligheder så stor betydning.” 

Nu har vi talt funktion. Hvad med æstetik og arkitektur?

”Husets arkitektur og indpakning, mursten, vinduer, tag m.m, har selvfølgelig stor betydning, for I skal føle jer hjemme i det øjeblik, I triller ind ad indkørslen, og huset møder jer. Vi rådgiver gerne vores kunder i farver, kvaliteter og arkitektonisk udtryk, så huset får lige præcis det udseende, som familien kan spejle sig i og glæde sig over. Harmoni, æstetik og, kvalitet er alle fællesnævnere for drømmehuset.”