fb
Enfamiliehuse Entreprise Råhus og Anlæg Om HHM Karriere

Blog

HomeEnfamiliehuseVil du hænge ud?

Vil du hænge ud?

Tagudhæng eller ikke tagudhæng på dit drømmehus. Det er spørgsmålet.

Og svaret? Jamen det bestemmer du og din familie 100%. For når I bygger med HHM, er det altid jer, der bestemmer.

En byggetrend lige nu er at give huset et tagudhæng. Så det er noget, som I kan overveje til byggeprojektet. Mange vil gerne ”hænge ud”, men lige så mange vil ikke…

Det var vist ikke til meget hjælp i jeres valg, vel?

Derfor har vi bedt vores to husingeniører, Theis og Peter, om at fortælle lidt om fordele og ulemper ved tagudhæng. Så får du og familien inspiration til selv at træffe det rigtige valg for netop jer.

Hvad er en fordel ved et tagudhæng?

”Fordelene ved et tagudhæng er f.eks., at I skal bruge mindre tid på at vedligeholde vinduer, vinduesfuger og sålbænke, fordi vind- og vandpåvirkningen netop bliver begrænset af tagudhænget. Vinduerne i et HHM-hus er ofte en kombination af aluminium og træ. Så her er vedligeholdelse ikke nogen stor udfordring. Men hvis du gerne vil have vinduesrammer i f.eks. mahogni, er tagudhænget en rigtig stor fordel,” siger Peter.

Hvad så med lyset?

”Et tagudhæng fungerer også som en solafskærmning. Vi har typisk meget store vinduer i vores boliger, så vores kunder kan nyde godt af dagslyset indenfor. Når solen bager direkte på vinduerne om sommeren, bliver det en meget stor flade, hvor varmen bare strømmer ind. Det kan et tagudhæng kompensere for. Faktisk kan tagudhænget tage helt op til 30 – 40% af det direkte sollys på et gulv- til-loftvindue. Det er med til at forhindre overophedning af boligen og giver et bedre indeklima i varmt vejr.

Men bliver det ikke mørkt med tagudhæng?

”Nej, det er normalt ikke et problem. Om vinteren står solen lavere på himlen, og dermed bliver lyset ikke bremset synderligt af tagudhænget. Om sommeren vil vi gerne undgå overophedning af boligen, og her tjener udhænget et formål. Husets placering på grunden i forhold til solen spiller selvfølgelig også en rolle. Når det regner, kan du jo også stå under udhænget til det værste er overstået,” siger Theis.

Det var en række fordele. Hvad med en ulempe?

”Mange vælger udhæng af træ, og det kan godt give mere vedligehold som f.eks. malerarbejde. Det kan du selvfølgelig reducere ved at skifte træet ud med andre materialer som f.eks. zink.”, siger Peter

I HHM bygger vi rigtig mange huse uden tagudhæng i både et- og 1½-plan. Det giver huset et meget stramt og minimalistisk udtryk rent arkitektonisk, og stilen er meget populær blandt vores kunder.

Men er et hus uden tagudhæng mindre beskyttet mod vind og vejr?

”Et hus uden tagudhæng bliver generelt mere påvirket af vejret, og det kan dermed på sigt give mere vedligehold af især vinduer, murværk og fuger. Men ærlig talt holder et HHM-hus uden tagudhæng i mange år uden vedligehold. En gavl på et 1 ½-planshus er udsat for vejret – tagudhæng eller ej. Se også på etagebyggerier. De har ikke tagudhæng og holder længe alligevel,” siger Theis.

Så når du og familien skal tage stilling til tagudhæng, så er jeres smag vigtig. Synes I, at det er pænt med tagudhæng eller ikke?

Lad svaret på det spørgsmål veje tungt, når I beslutter jer for, hvordan jeres nye hus skal se ud.

Brænder I inde med spørgsmål?

Så kom til Åbent Hus nu på søndag fra 13-16 på Cirkelbuen og snak med vores dygtige boligrådgivere. De ved alt om tagudhæng. Og også om arkitektur, materialer, armaturer og alt det andet, som er vigtigt at vide, når I skal bygge hus.

Vi glæder os til at se jer.